Hem Menu

Permalink:

Aktiva topplistorna!

(comments are closed)

Snart är de aktiva topplistorna för 2017 färdiga. I väntan på dessa passar vi på att presentera en efterlängtad nyhet: ett poängsystem är nu färdigt så att det under 2018 tillkommer en till topplista – för NOSEWORK!

Nosework (NW) blev en officiell tävlingsgren inom hundsporten 2017. Redan under det första året har 36 chihuahuor varit ute och tävlat inom grenen.
Nosework (NW) är en tävlingsgren där hunden får använda ett av sina främsta sinnen, luktsinnet och med hjälp av det ”hitta” en specifik doft, initialt eukalyptus, i olika miljöer. Dofterna kan vara placerade både inne och ute, på olika höjder, underlag, fordon och i lådor.
Innan hunden får delta i en tävling måste ett så kallat doftprov med den aktuella doften genomföras. Hunden ska då visa att den känner igen eukalyptusdoften genom att identifiera i vilken av 12 lådor den finns i.

NW är en utmärkt aktivering oavsett om man vill tävla eller inte. Sporten grundades i USA för att hundar i hundstall skulle få en mental stimulering och aktivering. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen.