Inåtvända nysningar

kvarkningar, snorkningar eller andra snarkande ljud från hundens näsa/svalg

Många chihuahuor får ibland en sorts anfall då de drar in luft med ett snarkande ljud, utan att någon särskild orsak kan påvisas. Dessa så kallade snorkningar är i de flesta fall helt ofarliga för hunden och uppstår oftast när hunden är upphetsad, t. ex när den är väldigt glad. Ibland kan det komma när det är kallt ute, eller när hunden just har druckit vatten. Snorkandet slutar för det mesta av sig självt.

Ibland när hunden snorkar kraftigt är hela kroppen med som en bakåtsträvande spänning och en del tycker det kan se ut och låta otäckt. Men det är alltså helt ofarligt. Tänk på att inte föra över din egen oro till hunden, detta kan förvärra snorkningarna eftersom hunden själv blir orolig och spänner sig när den känner av husse/mattes oro.

Snorkningarna kan släppa om man stryker hunden över struphuvudet, vinklar nosen ned mot bröstkorgen eller täpper till näsborrarna, men det vanligaste är att de upphör av sig självt lika spontant som de uppstod. Det finns även hundar som lärt sig sluta snorka på kommando.

Om din hund inte är besvärad och det bara kommer då och då behöver du inte göra något åt det. Om snorkningarna skulle intensifieras, komma väldigt ofta och/eller verka väldigt besvärande för hunden så kan det vara lämpligt att en veterinär kikar på hunden. Noskvalster, sura uppstötningar, grässtrå i svalget eller en alltför lång mjuk gom är orsaker som kan ge extra besvärande och mer frekvent snorkande.

Läs gärna mer i artikeln av veterinär Berit Wallin Håkansson i Hundsport: http://www.hundsport.se/redaktionellt/veterinaren_mapp/diagnos_snorvel.html